Mensen in Nederland - maar ook vaak zelfs uit West-Duitsland - weten maar weinig over de DDR. Het gaat vaak niet verder dan ‘iets met een muur, waardoor mensen ergens niet uit konden’. Wie die muur dan heeft gebouwd, Hitler, Frans Joseph Strauß of iemand anders, dat weten ze niet.
at er gewoon Duits werd gesproken i.p.v. Russisch was voor sommige Nederlanders ook een openbaring. En dat er buiten Oost-Berlijn ook nog DDR was, is bij velen niet bekend.
Maar hoe was het nu om te leven in een dictatuur? Hoe was het om je daarbij neer te moeten leggen? En dan het beste ervan zien te maken (dat lukte soms wonderbaarlijk goed)? Daarover lees je weinig.
De belangrijkste Nederlandse site over de DDR lijkt me het DDR-museum. Veel informatie en een uitgebreide pagina met uitgaanstips en verwijzingen naar andere sites.
This Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4