Haagse blunders en miskleunen door de jaren heen

Arm Den Haag

Want hier in Den Haag ben ik geboren en getogen. En ik hou van de stad zoals die ooit was en zoals die misschien ooit weer kan worden.

Vuilcontainers bron van zorg voor buurtbewoners

Eduard Bekker donderdag 25 februari 2021leestijd: ± 3 minuten

Als iedereen braaf zijn handelingen bij de vuilcontainers – de zogeheten ‘ORAC’s’ – beperkt tot het weggooien van de vuilniszakken en onze reinigingsdienst die leegt als ze vol raken, is er geen vuiltje aan de lucht, maar daar wringt de schoen dus. Dat bleek vooral na de recente vorstperiode.

> Meer

Jeugdwerk wordt nog steeds achtervolgd door vooroordelen

Eduard Bekker 19 juli 1982leestijd: ± 5 minuten

Toen ik bij allerlei instanties opbelde voor een terrein voor het zomerkamp kreeg ik steeds ‘nee’ te horen, tot het moment dat ik het woord ‘Schilderswijk’ maar uit mijn praatje achterwege liet.

> Meer

Gipsen voet en een slopende telefonade

Eduard Bekker vrijdag 10 juli 2020leestijd: ± 6 minuten

Oud papier en ongewenst gedumpt grofvuil bij de ORAC’s pal voor mijn kantoorraam. Het levert me hoofdbrekens op. Bijna letterlijk zelfs. Een gebroken middenvoetsbeentje heb ik er in elk geval aan over gehouden.

> Meer

Hoe de rechtzaal een servicebureau voor veelplegers bleek

Eduard Bekker 23 januari 2017leestijd: ± 7 minuten

Tot dusver heb ik een deugdzaam leven geleid. Ook wat werk betreft. Maar op één onderdeel kijk ik toch met gêne terug. Mijn bijdrage aan de Collectieve Winkel Ontzegging voor de Haagse Binnenstad. Een project waar justitie niet aan bleek mee te werken, zo bleek pas na vijf jaar zwoegen.

> Meer

Chuck Deely waardig herdacht

Eduard Bekker 16 januari 2017leestijd: ± 1 minuut

Chuck Deely kon je vrijwel dagelijks tegenkomen op zijn vertrouwde plek bij de HEMA, waar hij zichzelf begeleidend op zijn gitaar putte uit een uitgebreid reperoire. Hij is niet meer. Omdat ik zelf ook – zij het tamelijk ongeregeld – straatmuzikant ben, heeft het mij extra geraakt.

> Meer

De spoorlijn naar Scheveningen

Eduard Bekker zondag 15 november 2015leestijd: ± 2 minuten

Mensen kunnen zich het nu nauwelijks nog voorstellen: Scheveningen had tot ver na de Tweede Wereldoorlog een treinverbinding. Die maakte deel uit van de Hofpleinlijn, waarvan de huidige Erasmuslijn de opvolger is.

> Meer

Tramhalte

Eduard Bekker 18 april 2015leestijd: ± 1 minuut

Den Haag wil alle kiosken de stad uit hebben, omdat die volgens de vroede vaderen zouden misstaan bij het sjieke stadsbeeld dat ze voor ogen hebben. Zo ook die aan de Conradkade bij de Halte van Lijn 11. Maar daarmee wordt een ideale oplossing over het hoofd gezien.

> Meer

Geen tram terug in de Weimarstraat

Eduard Bekker leestijd: ± 1 minuut

Wat hebben Oporto, San Francisco, Istanbul en Barcelona met elkaar gemeen? Ze hebben aparte tramlijnen met historisch materieel. Dat zal in Den Haag niet lukken.

> Meer

De Verdwenen Bomen- en Bloemenbuurt

Eduard Bekker leestijd: ± 4 minuten

Kun je jeugdsentiment hebben naar een tijd voor je eigen geboorte? Ja, dus. Tot 1970 woonde ik aan de Sportlaan ter hoogte van het Sprietplein. Mijn moeder vertelde me dat op de plaats van ‘die lelijke Ranonkelstraatflats’ zich vroeger een vriendelijk straatje bevond met ‘net zulke huizen als aan de Cyclaamstraat (waar ze was opgegroeid)’.

> Meer

Gastvrijheid op z’n Haags

Eduard Bekker 13 december 2014leestijd: ± 3 minuten

Het duikt regelmatig weer in de lokale Haagse media op: Den Haag wordt gastvrijer. Mag ook wel met rond 50 miljoen bezoekers die goed zijn voor zo’n 2 miljard inkomsten per jaar. Maar is dat ook zo?

> Meer

‘New’ Babylon geen visitekaartje van de ‘Beste Binnenstad’

Eduard Bekker 18 november 2014leestijd: ± 5 minuten

Dat Nieuw Babylon, moest dat er eigenlijk wel zo nodig komen? Een vraag van Harry van het Klein Orkest in 1982 in wat toen het Haagse lijflied is geworden: ‘Oh, Oh, Den Haag’.

> Meer

Een naoorlogse verkeersramp

Eduard Bekker 28 november 2014leestijd: ± 2 minuten

Tot mijn 16de (dat was in 1970) heb ik gewoond aan de Sportlaan op de hoek met het Sprietplein. Als jong kind dacht ik altijd dat ongelukken alleen anderen dan mijn familie konden overkomen.

> Meer

Het eiland ‘Vloek’

Eduard Bekker leestijd: ± 3 minuten

Jeugdsentiment naar een tijd voor je geboorte en de (on–)mogelijkheid daarvan heb ik al eerder als thema genoemd. Dit keer is het sentiment wat reëler: het ‘eiland’ Vloek heb ik nog bewust meegemaakt.

> Meer

De Van Ostadewoningen

Eduard Bekker leestijd: ± 1 minuut

De Van Ostade woningen. Een opmerkelijk enclave in de Schilderswijk. Ooit gebouwd door notabele Joden voor de minder vermogenden onder hen. Het wijkje kende ooit zelfs winkels!

> Meer

Terug   > Home     > Archief       > Thema’s         > Arm Den Haag

Thema’s en producties


Real Time Web Analytics
rss
Het deel van de Bomenbuurt dat door de bezetter is gesloopt voor de Atlantic Wall.