Gastvrijheid op z’n Haags
- Regelmatig duiken in de Haagse media berichten op over het verbeteren van de gastvrijheid.
Het duikt regelmatig weer in de lokale Haagse media op: Den Haag wordt gastvrijer. Mag ook wel met rond 50 miljoen bezoekers die goed zijn voor zo’n 2 miljard inkomsten per jaar. Maar is dat ook zo?
13 december 2014
D
ie vele bezoekers zou je dan ook fatsoenlijk moeten ontvangen. Maar we zouden Den Haag niet zijn als we met de gastvrijheid voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten: voor de ontvangst wordt weer een blik vrijwilligers open getrokken, want het mag natuurlijk geen duit kosten. Maar misschien zouden we ook nog eens op andere zaken kunnen letten, al besef ik dat mijn pleidooi volkomen vergeefs zal zijn.
- Het zal vaak in de avond zijn dat mensen aankomen op een van onze stations. Vaak met een forse vertraging, want vooral in het weekend is het meestal raak. Eenmaal aangekomen denken ze even rustig te kunnen gaan zitten in een gedegen restaurant, waar je goed wordt bediend. Maar noch Holland Spoor, noch Station Den Haag Centraal heeft dat (oh wacht...).
New Babylon blijkt ook geen heilzame oplossing, want daar gaat de tent uiterlijk 7 uur ’s avonds ook toe.
(nb: Inmiddels is de situatie gelukkig verbeterd op de eerste verdieping van Den Haag Centraal tref je nu een huiskamercafé en een restaurant aan.)
Tegenover het Holland Spoor tref je weliswaar wat exotische eethuisjes aan, waar ik weliswaar heel tevreden eten heb genuttigd, toch is de gastronomie in het station van Hamburg (tientallen betaalbare eetgelegenheden) en tegenover het Parijse Gare Du Nord bepaaldelijk wat meer op stand.
- Bagage-kluizen zijn er weliswaar, maar voor een buitenlander alleen te gebruiken met een creditkaart. Een bemand bagageloket is er niet, dus de toerist zonder creditcard kan zijn bagage dus niet wegzetten. Zo hebben wij een logé gehad, die de binnenstad nog even wilde bekijken en zijn bagage dus niet kwijt kon. Hij besloot maar door te reizen en de Utrechtse binnenstad te gaan bekijken, waar hetzelfde zich overigens herhaalde.
- De Leidsestraat in Amsterdam toont aan dat de combinatie tram/topwinkelstraat heel goed mogelijk is.
- Den Haag schijnt erg trots te zijn op haar tramtunnel. Gezien het doorvoeren van het Verkeers Circulatie Plan bleek die helemaal niet nodig. Een tram door een wandelgebied is namelijk heel goed mogelijk: voorbeelden te over. Iedereen kent de hoofdwinkelstraat van Istanboel wel, of – dichter bij huis – de Amsterdamse Leidse Straat. Maar afijn, de tunnel is er nu eenmaal en het zal wel even duren voordat de tram weer bovengronds gaat en de tramtunnel als fietsenstalling gaat worden gebruikt.
Maar om op het begin terug te komen: de perrons hebben we een mooie vloerbedekking, maar kaler kan een station niet zijn. De ruwe betonnen wanden nemen veel licht weg en eigenlijk kan ik het mooie er niet van inzien.
Maar wat vooral ontbreekt zijn juist die dingen die een ondergronds halte qua sfeer verlevendigen: stalletjes voor bijvoorbeeld tijdschriften, of een servicepunt voor kaartverkoop en inlichtingen. En in menig Duits U-Bahnstation tref ik zelfs een bakker aan!
- En zo kom ik voorlopig op het voorlaatste mankement: kiosken. We zijn in Verona. Ik moet geld wisselen om in de bus bij de bestuurder kaartjes te kunnen kopen. Ik stap naar een kiosk vlakbij. De werkstudent is alert en verkoopt mij een rittenboekje, zodat de busritten voor ons veel goedkoper zijn. En dat ontbreekt dus in heel Den Haag: de kiosk, waar je niet alleen tijdschriften kunt kopen, maar ook bijvoorbeeld ook je OV-kaart kunt opladen of waar bezoekers een meerdaagse OV- toeristenkaart kunnen verkrijgen.
Ooit kwam je op bijna elke Haagse kruising wel kiosk tegen en sommige hadden zelfs toiletten!
- Openbare toiletten. Ja, nu we het er toch over hebben: er is er nog eentje in het stadhuis, geloof ik. Maar verder tref je ze nauwelijks aan. Ik heb er tijdens een bijeenkomst van jaren geleden die over – u raadt het al – over gastvrijheid ging op gewezen. Het weerwoord is standaard: mensen kunnen toch gebruik maken van de toiletten in de kroeg? Goed. Leg dat maar aan een bus Japanners uit, die uitstappen op het Binnenhof en waarvan de vrouwen zich even willen opknappen na een lange busrit.
- © Eduard Bekker
Niets op deze site waarvan de rechten bij mij berusten mag worden overgenomen zonder mijn toestemming.