Weblogartikelen van 2020. Veel artikelen komen overigens (ook) bij de andere rubrieken terecht. Kijk maar op de homepage.
Soms kan bij het luisteren naar muziek ineens zomaar tranen in mijn ogen krijgen. Zoals bij dit Beierse adventslied.
> MeerHoe ellendig de coronacrisis ook is, eigenlijk is het een ideale tijd om musea te bezoeken: de buitenlandse toeristenstroom is tot stilstand gekomen en daardoor is het in de topmusea een stuk rustiger. Martine Gosselink, de jonge edoch gedreven directeur van het Haagse Mauritshuis heeft samen met haar team de relatieve rust aangegrepen om de bezoeker de mogelijkheid te geven om tien minuten lang in alle stilte het ‘Gezicht op Delft’ op zich te laten inwerken.
> MeerMisschien hebt gij, blanke lezer, op school geleerd hoe het Mauritshuis in Den Haag met de kostbaarste Braziliaansche houtsoorten is betimmerd. Wanneer gij dan vol bewondering voor die betimmering stil staat, verzoeken wij u te bedenken hoe het onze moeders waren, die met deze zware last op hun hoofden dag in dag uit sjouwden over heuvelachtige terreinen, door poelen en moerassen, altijd bedreigd door de zweep die uw voorouders hanteerden.
Ha, de Utrechtse singel gaat nu weer helemaal rond. Meteen een tweepersoons kano gehuurd om samen met mijn zoon dit nog wat intensiever te gaan beleven. We hebben een kleine ronde gevaren onder Hoog Catharijne door.
> MeerOud papier en ongewenst gedumpt grofvuil bij de ORAC’s pal voor mijn kantoorraam. Het levert me hoofdbrekens op. Bijna letterlijk zelfs. Een gebroken middenvoetsbeentje heb ik er in elk geval aan over gehouden.
> MeerHet moet een mengsel van stevig onderzoek en een zekere dosis geluk zijn geweest, dat panelen van twee echtelieden uit de 16de eeuw na 125 jaar weer zijn herenigd. Directeur Martine Gosselink en conservator Ariane van Suchtelen van het Haagse Mauritshuis zijn er apetrots op dat is gelukt met de panelen van Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen, geschilderd tijdens hun verloving. Die zijn 481 jaar na hun huwelijk in 1539 weer een paar. Althans zoals de Keulse schilder Bartholomäus Bruyn ze heeft geschilderd op twee panelen. In 1896 werden de schilderwerken namelijk geveild en werden ze gescheiden.
> MeerHet ov zit hier bomvol
Anderhalvemeter-samenleving hier in Nederland: eenrichtingsverkeer in winkelstraten, kroegen en restaurants dicht, bioscopen ook. Je mag alleen met het OV als je een dringende reden hebt. ‘Leuk’ voor mensen die heel milieubewust geen auto hebben.
Dramatische toekomstmuziek.
Ik leg even een lijntje met mijn zoon in Zuid-Korea: dat was na China immers het zwaarst door corona getroffen land. Daar zullen ze ook wel heel veel beperkingen hebben. Toch?
Een initiatief om kinderen te vermaken is vanuit Australië en België overgewaaid naar Nederland. Mensen zetten massaal knuffels voor het raam zodat kinderen tijdens hun wandeling op ‘berenjacht’ kunnen. Het inspireerde Deborah Van de Leijgraaf - grafisch ontwerpster en trekharmonicaspeelster uit het Westlandse Den Hoorn - tot deze kleurplaat.
> MeerHet zijn nu idiote tijden sinds het gekroonde virus rond waart. Alles wat juist natuurlijk en menselijk is, wordt afgeraden, zo niet streng verboden. Ja, we zullen onze schouders eronder zetten, maar mogen we er alsjeblieft ook even verdriet om hebben?
> MeerJa. De angst voor het covid-19 virus zit er bij ons begin februari al goed in: zoonlief gaat op uitwisseling naar Zuid-Korea en moet overstappen in Xiamen, in China.
> MeerThis Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4