Je kunt een paar dagen naar Groningen met de trein, maar je kunt het ook wat verder zoeken: Tallin. Voor het geld hoef je het niet te laten, want het kost even veel. En je krijgt er veel leuke en nieuwe indrukken voor terug.
allinn is de hoofdstad van Estland. En Estland is een land dat de pech had bijna nooit van onafhankelijkheid te kunnen genieten. Alleen tussen de twee wereldoorlogen in was daar even sprake van. Daarna eigende de Sovjet-Unie het zich weer toe.
Maar aan de Russiche president Boris Jeltsin is het te danken dat in 1991 Estland opnieuw onafhankelijk kon zijn. Het is inmiddels lid van de EU, heeft de Euro ingevoerd en is - en dat is niet voor niets - sinds 2004 lid van de NATO.
Toch herbergt het land nog veel Russen: eenderde van de bevolking en in de steden ongeveer de helft.
Daar komen we na aankomst op het eigenlijk best wel knus ingerichte vliegveld als snel achter.
In de aankomsthal houdt een zwijgzame man een bord met de naam van mijn vrouw omhoog. Hij geeft geen hand en stelt zich niet voor. Wel blijkt hij goed Engels te kunnen spreken en is hij behulpzaam als we willen pinnen: het gaat hier iets anders toe, want je krijgt je pasje pas terug nadat de automaat het geld heeft uitgespuugd. En dan pas nadat je de exit-optie hebt aangetoetst.
Onderweg als hij met de centrale spreekt, is ons vermoeden bevestigd: de man is een Rus. Ik spreek de taal niet. Mijn vrouw een beetje, maar we herkennen het direct.
We worden naar ons appartement in het centrum gebracht. Via een beduimelde entree en een verwaarloosde hal komen we – nadat onze chauffeur zich door twee deursloten heeft geworsteld – in een aanmerkelijk beter uitgeruste hal uit. Hier is de deur van onze woning: een zwaar ijzeren geval met wéér een slot. Alles bij mekaar geeft dit het gevoel dat het hier niet veilig is. Maar van enig onveilig gevoel hebben we verder overigens niets gemerkt.
Het apartement is van binnen prima verzorgd. Alles is aanwezig: van koelkast tot tv tot WiFi. Dat laatste is overigens overal prima. Je zit in Tallinn zelden zonder WiFi.
We brengen onze bagage onder en gaan de stad verkennen.
Hoe geraak je in Tallinn? Je kunt direct vanuit Schiphol, maar aanmerkelijk goedkoper bleek het via vliegveld Weeze; net over de Duitse grens tussen Nijmegen en Venlo. Dan kosten een retour met RyanAir nog geen 40 euro.
> MeerHet is verbazend hoeveel de binnenstad van Tallinn te bieden heeft. Zeker als je bedenkt dat de hoofdstad niet veel meer inwoners heeft als Utrecht: ruim 400.000.
> MeerTegenover het ooit beruchte Viro-hotel vind je het oude havengebied. Maar zoals op veel plaatsen is de activiteit verplaatst naar elders. Vaak met sloop als gevolg, maar soms is de gebouwen een tweede leven gegund.
> MeerWat eten, drinken en winkelen betreft kom je hier zeker aan je trekken. Het is er vergeven van de souvenierswinkels (Ests en Russisch) en er zijn alleraardigste cafeetjes en tearooms.
> MeerZo in de winter is het niet druk op straat in Tallinn. Vooral in de avond valt er een serene stilte over de oude binnenstad. Dé gelegenheid om wat rustieke prentjes te schieten.
> MeerEstland is eigenlijk maar heel kort onafhankelijk geweest. De laatste twee eeuwen zat het land geregeld onder de Russische plak. Gezien de aspiraties van Poetin om de Baltische staten weer terug te veroveren blijft de verhouding tussen de Russen (30%, in de steden 50%) en Esten gespannen. Uiteraard is er veel Russische invloed. Maar beide groepen lijken op het eerste gezicht met de rug naar mekaar toe te leven.
> MeerDe binnenstad van Tallinn is klein. Daarom hebben we geen gebruik gemaakt van tram en bus. Wel zijn wel even een stukje met de trein gereden: naar Nõmme, een vooroord.
> MeerThis Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4