Weinig toeristen in deze prachtige stad. Smalle straatjes, veel barretjes en restaurantjes, waar niet alleen aan de kwaliteit, maar óók aan de vormgeving van het eten veel aandacht wordt besteed. En kerken, heel veel kerken.
et is opvallend hoe de Baltische hoofdsteden, die toch bijna veertig jaar onder het sovjetjuk hebben verkeerd, toch zo hun eigen karakter hebben weten te behouden.
Vilnius springt er uit vanwege haar vele kerken en al hun vormen. Soms als een Griekse tempel, dan typisch Russisch orthodox met ui-torens, dan weer als Gaudiësk avant-la-lettre.
Er heen gaan is makkelijker als je denkt: vanaf Eindhoven is het iets meer dan twee uur vliegen. Houdt er wel rekening mee dat het in Vilnius één uur later is.
Een appartementje huren kan voor een paar dagen al ruim onder de 200 euro.
Litouwen kent naar verhouding weinig minderheden. De Poolse is met 7% de grootste. In verhouding tot Estland en Letland is het aantal Russen (6%) hier opmerkelijk laag.
We waren hier slechts drie volle dagen. Dat is kort en we zullen dan ook zeker in het Balticum terugkeren voor een langere ervaring.
Door de binnenstad van Litouwen kun je uren lang dwalen langs de barokke gevels en knusse steegjes. Dat deden we dan ook.
> MeerVilnius heeft veel verschillende overheersers gehad. En dat weerspiegelt zich in de vele godshuizen, die je hier aantreft.
> MeerCreatief met chocola. Opvallend zijn de uitstallingen met chocoladefiguren in sommige winkels en koffietenten. Maar ook het eten wordt altijd met zorg opgemaakt. Eerst door de keuken, vervolgens door ons.
> MeerUžupis is een wijkje in een meander van de Vilnia. De Joodse bevolking was na de oorlog door de nazi-terreur uitgeroeid. Lange tijd was het een krottenwijk vol duistere types en er zijn nog steeds veel plekken die wel een beurt kunnen gebruiken. Maar inmiddels hebben kunstenaars hier hun intrek genomen en stijgen de huizenprijzen.
> MeerLitouwen was het eerste land dat zich van het Sovjet-juk bevrijdde. Het was tijdens de Golfoorlog en ging dus deels aan het Westen voorbij. Er vielen 13 slachtoffers. Eentje was een verlegen 23-jarig meisje. Vermorzeld door een Sovjet-tank. Doodbloedend en stervend in het zicht van de camera’s: Loreta Asanavičiūtė.
> MeerHet kasteel van Trakai is een toeristische trekpleister in een merengebeid. Het 14de eeuwse bouwwerk staat op een eiland en was in de begintijd een letterlijk vorstelijk paleis. Het was lange tijd nog slechts een ruïne. De restauratie – meer herbouw – duurde dan ook 50 jaar.
> MeerVilnious bij avond biedt een serene blik op de stad met haar overal stemmig aangelichte gerestaureerde monumenten.
> MeerThis Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4