We waren er maar twee echte volle dagen, maar het Poolse Gdańsk - tot 1945 bekend onder de Duitse naam ‘Danzig’ - heeft ons zeer kunnen bekoren.
och is Gdansk - zeker in de winter - duidelijk een veel minder toeristische bestemming dan Praag of Brugge. De verklaring is slechts gissen, maar waarschijnlijk speelt de identiteit van de stad daarbij een rol: Brugge is onmiskenbaar Vlaams, Praag onmiskenbaar Tsjechisch, maar ‘Gdansk’ is absoluut niet ontegenzeggelijk Pools met haar diep verankerde Duitse verleden.
Na de Tweede Wereldoorlog viel deze draaischijf tussen Oost en West - een oude hanzestad met een grote Duitse, maar ook Poolse, geschiedenis - ten deel aan Polen, dat er eigenlijk al decennia op aasde wegens de toegang tot de Oostzee. Toch hebben de Polen de binnenstad - die vrijwel helemaal in puin lag na de oorlog - weer in de oude Duitse hanzestijl hersteld. Maar met de vele klokgevels waan je je in de Lange Markt (Długi Targ) soms in een oude ‘Hollandse’ havenstad!
Na de Tweede Wereldoorlog moesten de Polen uiteraard niets meer van de Duitsers hebben en die werden dan ook de stad uit gedreven. Toch hebben zij het Duitse erfgoed van Gdańsk vrijwel intact gelaten.
> MeerOver de horeca in Gdańsk kunnen we niet zo heel veel zeggen: we waren er uiteindelijk maar kort. We zijn goed bediend, het eten was prima en gevarieerd, maar echte hartelijkheid zijn we er niet tegen gekomen.
> MeerOpstanden tegen communistische Russisch-gestuurde regimes mislukte keer op keer (DDR 1953, Hongarije 1956, Tsjechoslowakije 1968, Polen 1970), maar in Polen kreeg in 1980 het verzet voet aan de grond. En - eerlijk is eerlijk - dankzij een katholieke kerk met een oerconservatieve Poolse paus.
> MeerHet grootse Museum van de Tweede Wereldoorlog is begin 2017 in Gdańsk geopend. En wel precies op de plek waar die in 1939 begon: met de aanval op een Pools munitiedepot op de Westerplatte.
> MeerDe laatste avond in Gdańsk. We maken nog even een rondgang door de binnenstad.
> MeerThis Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4