Het grootse Museum van de Tweede Wereldoorlog is begin 2017 in Gdańsk geopend. En wel precies op de plek waar die in 1939 begon: met de aanval op een Pools munitiedepot op de Westerplatte.
e kunt voor een bezoek rustig een hele dag - wat zeg ik - een hele week uittrekken. Aan de oorlog en wat er aan vooraf ging wordt in tekst, foto’s, voorwerpen en zelfs geheel nagebouwde locaties aandacht besteed. Overal zijn video’s te bekijken met ooggetuigeverslagen, impressies en interviews.
Opmerkelijk is de neutraliteit van de opstelling. De huidige conservatief-nationalistische regering wilde eigenlijk veel meer invloed op de inhoud uitoefenen en het accent verschuiven naar de Poolse heldendaden. Ik heb de indruk dat dat gelukkig niet is gelukt.
Wel wordt één aspect veel meer belicht dat wij het westen gewend zijn. In 1939 werd Polen niet alleen door de Duitsers bezet en geterroriseerd: de Russen eigenden zich ook de andere helft toe en ook niet bepaald met zachte hand. Na de oorlog werd in heel Polen onder Russische bezetting een communistisch bewind ingevoerd, dat pas in 1989 overging in een democratie. Er wordt hier duidelijk belicht dat voor de Polen toen pas echt sprake was van vrijheid en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog pas echt konden worden verwerkt.
This Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4