Van New York naar Los Angeles via Washington en San Francisco. Een reis per trein dwars door de VS is een uitdaging. Van de oostkust naar de westkust duurt de reis minstens 65 uur. Alle reden om onderweg eens uit te stappen in Pittsburg, Chicago en Grand Junction of all places. We beschrijven onze ervaringen en misschien kunnen we je wel helpen met tips, mocht je zelf eens dit waagstuk willen ondernemen.
We vliegen met Icelandair naar New York. Dit is de goedkoopste mogelijkheid (iets meer dan 400 euro per persoon). De route is via Reykjavik (althans via vliegveld Keflavik, dat nog een 50 kilometer rijden van de hoofdstad ligt verwijderd), alwaar we moeten overstappen.
> MeerWe zijn vaker in New York geweest, maar we raken er niet uitgekeken en niet uitgewinkeld. Dit keer bezochten we de net geopende Freedom Tower, de High Line (een tot park omgewerkte spoorlijn) en het MoMa, het Museum of Modern Art.
> MeerBij onze trip hoort natuurlijk het Amerikaanse regeringscentrum: Washington. We bezochten er het centrale park met de vele gedenktekens en monumenten. Er omheen musea te kust en te keur en allemaal gratis!
> MeerPittsburgh ligt mooi op de route van Washtington naar Chicago. De stad leek me wel wat, omdat het in mijn herinnering een van de grootste tramnetten van de VS had. Ja, had. Behalve wat S-Bahn-achtige lijnen is daar niets meer van terug te vinden, behalve wat rails in de buitenwijken. Dat geldt ook voor de geheel teloorgegane staalindustrie. Maar toch hebben we het hier een paar dagen prima naar ons zin gehad, want het was prachtig weer.
> MeerHet aantrekkelijkste aan Chicago is de ligging aan het Lake Michigan. Verder was het opmerkelijk dat je hier veel te maken kreeg met rijen: voor het aquarium en voor de pizzeria’s.
> MeerSamen met onze treinreis van Grand Junction naar Sacramento is dit onze langste treinreis: meer dan 26 uur! Alle reden om halverwege even een paar dagen pauze te houden en een kleine provinciestad te bekijken: Grand Junction.
> MeerGrand Junction is een kleiner, maar zeer goed verzorgd westernstadje in Colorado, tegen de grens van Utah. Het geheel 'blanke' stadje (dat valt op na New York, Washington, Pittsburgh en Chicago) heeft trouwens sinds kort een universiteit, wat een enorme economische impuls heeft gegeven.
> MeerEigenlijk is het station van Grand Junction slechts tot vijf uur in de middag geopend. Logisch, want daarna rijden er geen treinen meer. Althans als ze op tijd zijn. Dat hebben we zelden meegemaakt. Hier ook niet.
> MeerSacramento is een relaxte tussenstop. De stad is op het eerste gezicht niet echt boeiend. Maar Old Sacramento – een opgetrokken facade in western-stijl met een uitgebreid spoorwegmuseum – maakt het wel weer de moeite waard.
> MeerDe reis van Sacramento naar San Francisco is een stuk ontspannender dan de voorgaande reizen: de trein vertrekt op tijd en je kunt gewoon op het perron opstappen. Onze koffers hoeven niet apart ingecheckt te worden en er is WiFi aan boord. En we zitten aan een tafel. Bovendien is de reis maar kort. Maar we hadden deze voorzieningen ook graag gehad bij de langere reizen.
> MeerSan Francisco wijkt sterk af van de andere steden die we tot dusver hebben bezocht en straalt een zekere nostalgie uit. Van victoriaanse poppenhuizen op schaal 1:1 tot de Flower Power tijd.
> MeerHet zal onze laatst treinrit van 2015 in de VS zijn: van Oakland naar Los Angeles. De Coast Starlight slingert zich door het heuvellandschap en rijdt vervolgens pal langs de kust.
> MeerZelfs een week is bij lange na niet genoeg om Los Angeles beter te leren kennen. We zijn niet verder gekomen dan Hollywood, Beverly Hills, een bezoek aan de Paramount-studio’s, de stranden en Culver City. Dat laatste omdat dit stadsdeel toch in de buurt was.
> MeerNa vijf weken VS hebben we vanuit Los Angeles de terugreis ingezet. De voordeligste vlucht was via Norwegian Arilines met een tussenstop in Stockholm. Dat is de goedkoopste manier.
> MeerThis Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4