Joods Den Haag – en dan vooral de arme wijk tussen Spuistraat en Amsterdamse Veerkade – is de klap van de vervolging niet te boven gekomen. Alleen een winkeltje op de hoek van de Bezemstraat en de Gedempte Gracht was tot in de jaren ’80 het laatste levensteken.
e rondleiding door een vrijwilliger van het Haagse Gilde gaat door een gebied, waar zich vroeger de straatarme Oosteuropese Asjkenazische Joden (smallend ook wel ‘lorrenjoden’ genoemd) vestigden, die in hun woongebied vaak het slachtoffer waren van pogroms (tot in 1947 toe!). Het was hier ongezond en veel te dicht op mekaar wonen. Riolering was er niet. Alles belandde in de grachten, die deze buurt toen nog rijk was. De stank moet er soms ondragelijk zijn geweest.
Tegen deze omstandigheden waren zelfs de Joodse spijswetten niet opgewassen en er was dan ook veel sterfte. Vandaar dat er ook diverse weeshuizen in deze wijk te vinden waren.
De Sefardische joden – verdrevenen uit Portugal – waren meestal rijker. Die vestigden zich rond het Voorhout en de Denneweg.
Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.
Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.
This Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4