Uitzendkracht (typist) op de vakgroep ‘Arbeid en Bewustzijn’ van de studierichting Psychologie van de Universiteit Utrecht, dat was een korte uizendbaan in het najaar van 1979. De werkplek was bij een zeer linkse communistisch gezinde vakgroep, waar overal marxistische literatuur rondslingerde.
ussen stapels ‘Rote Bücher’ moest ik op de bekende kogelkop IBM-machine tamelijk onleesbare handgeschreven epistels uittikken. Die gingen over de Utrechtse studenten die al massaal actie zouden hebben gevoerd voor de lange mars door het instituut Universiteit. Het was de bedoeling dat ik ook inspraak in hun team zou krijgen, als ‘gewone arbeider’.
Tot dusver had ik divers typewerk verricht voor meerdere uitzendbureaus – ook voor de andere afdelingen van de Universiteit. Nooit klachten gekregen.
Maar op een vrijdag moest ik bij hoofd van de sectie komen. Dat was Genius Czyzewski, in de omgang doorgaans ‘Sjef’ genoemd. Hij vertelde dat ik niet kon blijven, ‘want ik typte niet snel genoeg’. Hij verweet dat het ‘kapitalistische’ uitzendbureau een fout had gemaakt door mij te positief te beoordelen als het om typesnelheid ging. Maar het uitzendbureau kon er uiteraard niets aan kon doen, want ik had een typediploma en had overal naar tevredenheid gewerkt.
Maar ze hadden hier blijkbaar extremere eisen.
Jammer dat ik toen niet heb gereageerd met de opmerking dat ik uitgerekend op deze ‘rode’ plek, waar men streed voor het welzijn der arbeidersklasse, voor de eerste keer werd ontslagen. Omdat ik een prestatienorm niet wist te halen. Maar ja. Stalin scheen ook erg van prestatienormen te hebben gehouden.
This Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4