Als kind kreeg ik door mijn ouders Friese Doorlopers ondergebonden als de ijsbaan langs de Sportlaan in Den Haag was geopend. Dat ging nooit goed: mijn ouders schaatsten zelf niet en ik zag eigenlijkalleen maar mensen op noren, kunst- en hockeyschaatsen (rond 1960 en later – toen al). Dus binnen een paar seconden stond ik naast mijn schaatsen i.p.v. van erop.
Later krijg ik gelukkig tweedehands hockeyschaatsen. En nog later kocht ik een paar noren. Toen ik daar goed de slag mee te pakken kreeg, wilde ik toch nog eens de doorlopers testen. Schaatsen daarop moest toch echt wel kunnen, want ook de Elfstedentocht werd er ooit op gereden. Ik ben de uitdaging opnieuw aangegaan en wil niets anders meer, zo praktisch als deze ‘houtjes’ zijn.
Geschaatst op de Uithof. Met dank aan OmroepWest, waar ik weer eens een prijs had gewonnen in de vorm van vier vrijkaartjes door even telefonisch mijn nieuwskennis te testen.
e schaatsen dus maar weer eens uitgetest op de kunstijsbaan, geïnspireerd door het ijsgebeuren van vorig weekend.
Heb zowel de antieke Friese Doorlopers als de moderne Zandstra-variant, die ik vandaag even heb uitgeprobeerd.
De ijzers zijn beiden even lang
Eerst de antieke exemplaren. Het was weer even wennen. Na een paar rondjes besloot ik dan ook over te schakelen op de Zandstra’s. Het oorspronkelijke bindsel heb ik goeddeels verwijderd. Dat zat niet prettig.
Bovendien schoot de voorste gespsluiting in Zweden ooit zomaar van de punt van mijn schoen, waardoor ik op het ijs knalde en ik twee weken kreupelde met een zere knie. In het restant van het bindsel heb ik nu gaten gemaakt en nu bind ik deze schaatsen volgens het zelfde principe onder als de antieke doorloper.
Tot mijn verbazing spuit ik meteen op die dingen weg. Ik moet echt mijn tempo matigen om de controle niet te verliezen.
Waaraan dit verschil ligt, weet ik niet. Misschien komt het gewoon omdat ik inmiddels het schaatsen weer gewend ben.
Wel jammer ook: ik heb een hang naar traditioneel: je ziet eigenlijk nooit meer mensen schaatsen op Friese Doorlopers, terwijl ze juist zo praktisch zijn:
En toen ik een keer door het ijs zakte, had ik ze - eenmaal weer op de kant geklommen - met één ruk los en kon ik lopend naar de dichtsbijzijnste boerderij bij een nurkse boer aankloppen.
Deze dag hebben we maar weer eens de stoute wandelschoenen aan getrokken. Een paar Friese doorlopers in mijn rugzakje: de geliefde ‘houtjes’, waar tegenwoordig niemand meer op schaatst. Wat zonde is, want ze zijn heel praktisch.
> MeerDe Ankeveense Plassen zijn een centimeter of 40 diep en vriezen daardoor snel dicht. In de strenge winter van 1985 werkte ik bij De Gooi- en Eemlander in Hilversum als opmaakredacteur. Dagen achtereen schaatste ik vanuit de Oude Haven via vaarten en slootjes naar de Ankeveense plassen, die werden schoongeveegd vanuit de ijsclub. Daar schaatste ik dan langs om alsnog de entree te betalen en zo dit nuttig werk te steunen.
> MeerThis Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4