Directeur van het Mauritshuis Martine Gosselink in gesprek met Kevser en Huseyin: twee van de kinderen uit de buurt die de formulieren hebben rondgebracht, waarmee de bewoners de voorkeur voor een van de drie kunstwerken konden uitbrengen.
  • Directeur van het Mauritshuis Martine Gosselink in gesprek met Kevser en Huseyin: twee van de kinderen uit de buurt die de formulieren hebben rondgebracht, waarmee de bewoners de voorkeur voor een van de drie kunstwerken konden uitbrengen.

Creatief met hoogwerker

Nieuw muurschilderij in Transvaal

De muurschildering van Nadia van Luijk bij het Joubertplantsoen op de hoek met de Smitstraat. Handgeschilderd met behulp van een hoogwerker (links), in plaats van met een paste-up (‘plakplaatje’), zoals bij de  is gedaan.
  • De muurschildering van Nadia van Luijk bij het Joubertplantsoen op de hoek met de Smitstraat. Handgeschilderd met behulp van een hoogwerker (links), in plaats van met een paste-up (‘plakplaatje’), zoals bij de schildering in Vrederust is gedaan.

Eem explosie van bloemen, groenten, fruit en vlinders op 115 m2 muur. Dat is te zien op het nieuwe muurschilderwerk van Nadia van Luijk in het Transvaalkwartier, dat op 26 augustus feestelijk is onthuld.

vrijdag 26 augustus 2022
door Eduard Bekker

K

unstenaar Nadia van Luijk haar mural is onderdeel van het project ‘Mauritshuis Murals/Muâhtjes’ ter ere van het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis. Haar winnende ontwerp is in juli door bewoners van het Transvaalkwartier in Den Haag uitgekozen in de wedstrijd die het Mauritshuis en hoofdpartner Nationale-Nederlanden organiseerden. De kinderen van de wijk gingen huis aan huis om reacties op te halen van de bewoners.

‘Vaas met Bloemen’ - Schilderij van Jan Davidsz de Heem uit 1670 waaruit Nadia van Luijk haar inspiratie heeft geput voor de muurschildering.
  • ‘Vaas met Bloemen’ - Schilderij van Jan Davidsz de Heem uit 1670 waaruit Nadia van Luijk haar inspiratie heeft geput voor de muurschildering.

Smeltkroes

De kleurrijke muurschildering staat symbool voor de smeltkroes van culturen in de Transvaalwijk en is geïnspireerd op het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem.

Nadia liet zich inspireren door het schilderij ‘Vaas met bloemen’ van ‘Jan Davidsz de Heem’ uit 1670) uit de collectie van het Mauritshuis. Zij zegt over haar creatie: Je ziet een spuitbus van glas gevuld met wortels en water. Hieruit spuit een kleurrijke explosie van bloemen, groenten, fruit, lekkernijen en vlinders uit allerlei mooie culturen. Het water en de wortels (ofwel roots) staan symbool voor dezelfde bron waaruit alle culturen zijn ontstaan. De unieke ‘food explosie’ staat voor de rijkdom die iedere cultuur heeft in unieke smaken die samenkomen in de wijk Transvaal. En natuurlijk refereert al dit eten aan de Haagse Markt en de buurtwinkels waar die ingrediënten te vinden zijn.

Een voorstudie van de muurschildering
  • Een voorstudie van de muurschildering

Bloemen en het Meisje

Buurtbewoners van Transvaal kozen drie schilderijen uit de collectie van het Mauritshuis waardoor de kunstenaars zich konden laten inspireren. Dat waren Jan Davidsz de Heem, Vaas met bloemen (1670), Willem van Aelst, Bloemstilleven met horloge (1663) en het wereldberoemde Meisje met de parel van Johannes Vermeer (1665). De jury, bestaande uit Martine Gosselink (algemeen directeur Mauritshuis), Ranti Tjan (directeur Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) en David Roos (directeur STRAAT Museum Amsterdam), was zeer verheugd over het grote aantal inzendingen. Zij kozen drie finalisten van wie Nadia de winnaar werd.

Kunstenares Nadia van Luijk aan het (hoog)werk.
  • Kunstenares Nadia van Luijk aan het (hoog)werk.

Transvaal

De muur voor deze wedstrijd is van een flat in het Transvaalkwartier aan het Joubertplantsoen, hoek Smitstraat, van Woningcorporatie Staedion. In deze wijk is een bewonersparticipatietraject door Staedion en buurthuis Bario opgezet, waarbij kinderen tot 12 jaar actief bij dit project zijn betrokken. De bekende Haagse Markt ligt in deze wijk. Het Joubertplantsoen is het middelpunt voor de buurtbewoners van verschillende portiekflats die eromheen liggen. Veel buurtbewoners zullen dagelijks langs deze muurschildering lopen of er vanaf het plein zicht op hebben.

Mauritshuis Murals/Muâhtjes

Onder die naam brengt het Mauritshuis in haar 200ste jubileumjaar onder meer op deze wijze haar kunst naar buiten. Dat gebeurt met de bedoeling om bewoners van buurten waar museumbezoek niet de eerste prioriteit heeft, vertrouwd te maken met de kunstschatten uit het museum.
Het is een project in samenwerking met Gemeente Den Haag en:

Terug   > Home     > Weblog       > 2022         > Muurschildering Joubertpark

Weblog 2022


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023