Het is nieuws met voor vele kerels een forse dosis leedvermaak: een vrouw die op een ‘verkeerde’ man valt en daarvoor de rekening krijgt gepresenteerd.
et betreft in dit geval Ans Boersma, freelance-journaliste voor het Financieel Dagblad op post in Istanboel. Op 17 januari aldaar opgepakt en linea recta op het vliegtuig naar Nederland gezet. Niet omdat ze journaliste is, maar omdat ze in het verleden een innige relatie heeft gehad met een Syrier: een mogelijke terrorist. Althans, voor dat gegeven zit hij op dit moment in Nederland in hechtenis: het land waar hij vermoedelijk met vervalste papieren in kon. En daarbij heeft Ans Boersma hem klaarblijkelijk geholpen.
Wat is dat toch dat vrouwen - vaak juist heel knappe, geëmancipeerde vrouwen, die bewust kunnen en mogen kiezen voor een partner - juist op verkeerde mannen vallen? De Don Drapers of ergere schurken?
Ik moet nu dik veertig jaar terug gaan in de tijd: het boek van Heinrich Böll ‘Die verlorene Ehre der Katharina Blum’ is verfilmd. Het handelt over een jonge, attractieve, maar teruggetrokken en koel ogende vrouw, die door haar vrienden daarom ‘de non’ wordt genoemd. Op een feest valt ze als een blok voor een jongeman, die wordt verdacht van terrorisme. Hij gaat met haar mee naar haar huis, biecht haar blijkbaar alles op, waarna ze hem haar flat weet uit te loodsen, zonder dat de politie (die de man voortdurend in de gaten houdt) er erg in heeft.
Als die ’s ochtends binnenvalt, is de vogel gevlogen en wordt ze gearresteerd. Als ze na verhoor naar huis kan is de pers al ingelicht, waarop een riooljournalist haar het leven onmogelijk maakt door al haar relaties lastig te vallen en hun woorden negatief voor haar te verdraaien in zijn artikelen. Iedereen in haar omgeving mijdt ‘die terroristenhoer’ en ze krijgt anonieme bedreigingen per post en telefoon.
Uiteindelijk (spoiler alert) schiet ze de man dood.
Een opmerkelijke film, als je bedenkt dat publiek internet en de sociale media nog niet bestonden. En nu heeft de werkelijkheid de fictie dus ingehaald.
Het is voor Ans Boersma niet te hopen dat zij ook slachtoffer wordt van een hetze zoals in bovengenoemde film. Haar - naar mijn gevoel niet onlogische - congé bij het FD en haar verloren eer zijn al straf genoeg voor haar misstap.
Maar ik blijf me verbazen over de grillige keuzes van mensen als het om de liefde gaat.
En kent iemand misschien mannen die zulke absurde keuzes maken? Daar ben ik wel benieuwd naar...
This Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4