Een kleine netwerkbijeenkomst ‘waar moet je op letten bij een website?’ Het was mijn eerste presentatie ooit, daar in in het wijkgebouw van de Haagse Bloemenbuurt. En het is een groot succes geworden, waarbij ik het achteraf betreur dat ik het niet veel eerder heb gedaan.
at heeft zo zijn reden en daarvoor moeten we terug gaan naar het voorjaar van 1998 op de redactie van bouwdagblad ‘Cobouw’, alwaar ik opmaakredacteur was.
Eduard, het probleem met jou is dat je journalistiek denkt en zo lang je zo blijft denken, blijf je problemen met ons houden.
, was de reactie toen ik mijn collega’s probeerde te overtuigen dat illustraties niet alleen een kwestie van mooimakerij waren, maar volgens mij ook het doel hadden informatie over te dragen voor de lezers. Iets dat tot mijn stomme verbazing niet vanzelfsprekend leek.
Dit gaat hem hier niet worden
, dacht ik en er restte uiteindelijk niets anders dan te vertrekken. Na een leerzame tijd bij onder meer de NRC en Robeco als webredacteur werd webmaker mijn nieuwe professie. Ook in mijn nieuwe beroep blijkt het echter lastig om klanten te overtuigen van de noodzaak een website letterlijk een ‘smoel’ te geven: tekst, foto’s, die de bezoeker meteen boeien en nieuwsgierig maken naar meer. Kortom: om een journalistieke slag te maken.
Geen wonder dat ik lang heb geaarzeld of het nou wel verstandig was om een presentatie te houden met mijn visie over hoe je omgaat met tekst en beeld op een website. Toch wel wat benauwd voor kritische, of zelfs negatieve reacties.
Dat bleek helemaal niet het geval. Er kwamen tien geïnteresseerden op af, wat bij de netwerkbijeenkomsten in dit lokaal een fors aantal is.
Naderhand heb ik veel complimenten over mijn aanpak gekregen. Ook is het geen punt gebleken, dat ik ook mijn grootste hobbysite - De Harmonicahoek - als voorbeeld van een succesvolle site heb opgevoerd.
‘Webontwerp met een menselijk gezicht’ was de werktitel van de workshop: fixeer je niet op ‘trucjes’ om hoog te scoren bij Google, maar laat je leiden door wat je drijft: dan komt het met het succes van je site wel goed. Die boodschap is wel over gekomen.
Er zullen waarschijnlijk meer uitnodigingen volgen. Ik kijk er naar uit.
This Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4