De strijd voor onafhankelijkheid van de Baltische staten van de Sovjet-Unie (lees: Rusland) was een zware. Die is 1989 begonnen en vond in 1991 haar hoogtepunt in een opstand in Vilnius, in Litouwen, waarbij een mensenmassa probeerde te verhinderen dat Sovjettroepen de televisietoren bezetten. Daarbij raakte een meisje van 23 jaar onder een Russische tank. Ze bloedde langzaam dood. Jan Brokken wijdde in zijn boek ‘Baltische Zielen’ een hoofdstuk aan haar. Je kunt het niet zonder droge ogen lezen.
ort naar haar dood erkende IJsland de onafhankelijkheid, andere landen volgden, zij het soms aarzelend: Estland en Letland kennen nu eenmaal een grote Russische minderheid en een burgeroorlog als gevolg zou niet raar zijn geweest. Bovendien vierden criminaliteit en afpersing er hoogtij.
Nu zijn Litouwen, Letland en Estland vrije landen, die zich rap bij de westerse organisaties en de Eurozone hebben aangesloten. Als je door hun hoofdsteden met fraai opgeknapte serene straatjes en steegjes dwaalt, waan je je eerder in Scandinavië dan in een Oostblokland.
Ik gun Oekraïne die vrijheid ook en zal dan ook voor het samenwerkingsakkoord met Oekraïne stemmen op 6 april 2016 – al besef ik dat het arme en door en door corrupte land nog een lange weg heeft te gaan, voor het zich aan een gemiddeld West-Europees land kan meten, laat staan aansluiten bij de EU.
Maar elke stap in die richting is welkom. Ook in Oekraïne zijn mensen gestorven voor meer vrijheid en tegen corruptie. Het eerste slachtoffer viel al in 2000: journalist en weblogger Georgiy Gongadze.
Ik walg van de reactie van sommige kortzichtigen ter linker zijde, die de initiatiefnemers geen succesvol referendum gunnen en thuis blijven. Maar ook van die rechtse krachten die tegen stemmen omdat de Russische president Poetin anders wel eens erg boos zou kunnen worden.
Ik moet denken aan linkse opinies uit de jaren ’70 en ’80 die er op neer kwamen dat kritiek op de Russen averechts zou kunnen werken. Het is vreemd nu te moeten constateren dat die rollen nu blijkbaar zijn omgekeerd.
Helaas is dit artikel door zowel AD als Volkskrant geweigerd als ingezonden stuk.
Litouwen was het eerste land dat zich van het Sovjet-juk bevrijdde. Het was tijdens de Golfoorlog en ging dus deels aan het Westen voorbij. Er vielen 13 slachtoffers. Eentje was een verlegen 23-jarig meisje. Vermorzeld door een Sovjet-tank. Doodbloedend en stervend in het zicht van de camera’s: Loreta Asanavičiūtė.
> MeerReactie Niek ’t Hart (die niet op Facebook zit, vandaar):Bedankt Eduard. Eindelijk eens een artikel dat mij een richting geeft. En duidelijk waarom dit ingezonden stuk niet wordt geplaatst in onze vrije media.
This Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4