Kun je jeugdsentiment hebben naar een tijd voor je eigen geboorte? Ja, dus. Tot 1970 woonde ik aan de Sportlaan ter hoogte van het Sprietplein. Mijn moeder vertelde me dat op de plaats van ‘die lelijke Ranonkelstraatflats’ zich vroeger een vriendelijk straatje bevond met ‘net zulke huizen als aan de Cyclaamstraat (waar ze was opgegroeid)’.
aar schonk ik verder geen aandacht aan, totdat ik het boekwerkje ‘Het Verre Westen’ in handen kreeg. Verbluft keek ik naar een foto van mijn ouderlijk huis, dat ik meteen herkende. Maar voor het huis bevond zich ineens een vijver met een pleintje met lage huisjes in plaats van de Ranonkelflats. Ik bladerde verder en ik belandde in een wereld die zo dichtbij leek, maar door de tijd onbereikbaar was geworden.
Tijdens de Duitse bezetting bleek niet alleen de ‘oude’ Ranonkelstraat met de grond gelijk gemaakt, maar alles wat zich bevond in een breede strook tussen Klaverstraat, Sportlaan, Hanenburglaan en Verversingskanaal. Eigenlijk kun je wel stellen dat bijna de helft van de Bomenbuurt en Duinoord tegen de vlakte is gegaan voor de aanleg van de Atlantic Wall (die volgens de Duitse benaming vast anders zal hebben geheten; ‘Anti Anglo-Amerikanische Schutzwalle’ of zoiets).
Zo ook een van de vele boerderijen: Hanenburg. Die lag oorspronkelijk in wat nu het Segbroekpark is. Ergens meen ik ook gelezen te hebben, dat hier een sportveld en een uitspanning aan was verbonden.
Er vlakbij was tevens een stoomgemaal, dat de verdroging door zandwinning moest tegengaan.
Ook was het ooit mogelijk om per boot onder de Fahrenheitstraat door te varen: langs de Hanenburglaan liep een vaart, die uitkwam in het Verversingskanaal (een gemaal is nu te vinden aan de vroegere monding) en doorliep tot aan de Valkenboskade. Op de panoramafoto is er nog net een stukje van te zien.
Wat ook goed aan de foto’s is te zien, dat de overgang tussen Vogelwijk en Bomenbuurt een harmonisch, maar gevarieerd geheel was, met huizen van ongeveer gelijke hoogte. Het winkeldeel van de Fahrenheitstraat liep door tot aan het begin van Nachtegaallaan! De Sportlaan en Segbroeklaan waren nog rustige lanen, die geen drempel vormden tussen beide wijken.
Hoe anders is het geworden na de oorlog! En hoe frappant is het dat architect Dudok als maker van de nieuwe wijkplannen geen herstel van het oude wilde: hij vond die ‘oude wijken’ maar saai.
Wat er dan niet saai is aan de huidige flats is me een raadsel. Samen met de drukke Sportlaan en Segbroeklaan zijn ze een echte erfscheiding geworden tussen Vogelwijk en Bomenbuurt. Om met een van de reaguurders op het eerste artikel te spreken: doodzonde!
Hoe lang het duurt voordat de huidige gebouwen slooprijp zijn, weet ik niet. Maar daarna mag wat mij betreft de oude situatie weer helemaal worden hersteld, inclusief boerderij.
Maar het ergste dat de Bomenbuurt is overkomen is eigenlijk onzichtbaar: het wegvoeren van onze Joodse medeburgers uit de buurt naar de concentratiekampen. De meesten keerden nooit meer terug.
De Haagse Tijden heeft daar extra aandacht aan besteed in een nummer uit 2022.
De foto’s zijn afkomstig uit de Haagse Beeldbank. Mochten er nog rechten op zijn, laat dat dan weten op e.bekker@layout.nl.
Het boekje ‘Het Verre Westen’ is nog wel te vinden via Marktplaats en antiquairs. Maar regelmatig wordt het ook weer nieuw uitgebracht. Ook ‘Het Wilde Westen’ – een paralleluitgave over de Vruchtenbuurt en omgeving – is dat weer te krijgen.
> MeerThis Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4