Kans om ook Maartje Bakker (Spanje) eens te ontmoeten

Correspondentenavond Volkskrant

RTL4-correspondent Geert Gordijn stelt zich op 29 september 2017 toevallig neutraal op: Catalanen krijgen tijdens een demo werkelijk de kans om zich uit te spreken. Dat is uitzonderlijk.
  • RTL4-correspondent Geert Gordijn stelt zich op 29 september 2017 toevallig neutraal op: Catalanen krijgen tijdens een demo werkelijk de kans om zich uit te spreken. Dat is uitzonderlijk.

Veel Catalanen klagen over de media, die in Nederland soms bijna onomwonden de Spaanse kant kiezen. Maartje Bakker lijkt daarop geen uitzondering te zijn. Maar is dat wel echt zo?

donderdag 11 oktober 2018
door Eduard Bekker

D

at hoop ik donderdagavond definitief vast te kunnen stellen, want dan bestaat tijdens de Volkskrant Correspondentenavond de kans om het haar direct te kunnen vragen.

Tevoren heb ik Volkskrant-hoofdredacteur hiervan op de hoogte gesteld, want in zijn medium heeft hij het volgende geschreven:

Ik ben benieuwd wat voor vragen er bij lezers leven over werk en leven van onze correspondenten. Misschien kunt u mij helpen door die alvast aan mij te mailen. Dan kan ik die voorleggen. Maar u kunt ze ook zelf komen stellen die avond. Kaarten zijn verkrijgbaar op rodehoed.nl. En degenen die er niet bij zijn, kunnen de livestream bekijken.

Mailtje

Aanleiding om hem maar meteen te mailen:

Beste Philippe,
Zowel via Villamedia als je periodiek heb ik vernomen over de correspondentenavond.
[...]
Ik zie dat Maartje Bakker daar ook aanwezig zal zijn.
Wat me verbaast, is dat ze behalve correspondent voor het Iberisch Schiereiland, óók Marokko moet coveren. Dat lijkt me nogal complex omdat Marokko totaal anders is dan Spanje en Portugal.
Maar ik neem aan dat dit het gevolg van de hoge kosten van het onderhouden van correspondenten.

Maar wat me echt stoort - en dat is de reden dat ik reageer - is dat mijn geliefde Catalonië er in haar verslaggeving erg bekaaid af komt.
In mijn omgeving heb ik gemerkt dat vooroordelen over Catalanen door haar bijdragen worden gesterkt (nationalistisch, anti-EU en intolerant te opzichte van Spaanstaligen). En die vooroordelen kloppen niet. Ik ervaar de Catalanen heel anders.
Het lijkt er op dat vrijwel alle Nederlands correspondenten in Spanje de opdracht van de een of andere instantie hebben gekregen om vooral badinerend over de Catalanen te schrijven.

Van Catalanen in Nederland weet ik dat hun ingezonden brieven niet worden geplaatst - een enkele uitzondering daargelaten. Dat heb ik zelf overigens ook ervaren.
Dat vind ik onterecht en onrespectvol. Je kunt niet voorbijgaan aan een demonstratie van een meer dan een miljoen Catalanen in Barcelona tijdens de Diada van 11 september en trouwens ook niet aan de tienduizenden, die het barre weer in Brussel afgelopen december hebben getrotseerd. Hun pacifistische houding zou best wat meer respect mogen verdienen, dan alleen een summier berichtje in de krant en op tv.

Want waarom hebben we wel de onafhankelijkheid van de Baltische staten erkend?
Daar was overigens ook aarzeling over, aanvankelijk. Want waarom het die sympathieke, liberaliserende Gorbatsjov zo moeilijk maken?
Slechts mondjesmaat werd de onafhankelijkheid van die staten erkend door de EU-landen. Nederland zo’n beetje als laatste.
Maar nu zal niemand in het Westen hun recht op onafhankelijkheid nog betwisten.
En wat te denken van de onafhankelijkheid van Kosovo?
Willen we er niet aan dat de onafhankelijkheidswens van de Catalanen net zo legitiem is?

Ja. Er zijn vele tegenstanders, maar uit de mediaberichten maak ik op dat dat vooral import-Spanjaarden van elders betreft.
Dat is dus te vergelijken met de Servische minderheden in Kosovo en de Russische in Letland en Estland. Toch logisch dat je niet naar hun pijpen moet dansen?

Overigens respecteren de Catalanen wel degelijk de spanjaarden en het Spaans als taal. Dat ze tegen Spaans onderwijs zijn is onzin.
Maar ze blijven catalanen en geen spanjaarden. Net zo min als dat wij ons Duitsers zouden gaan voelen, als Duitsland Nederland na WOII bezet had mogen houden, zoals Spanje Catalonië mocht blijven bezetten (voor de burgeroorlog was Catalonië even helemaal onafhankelijk, maar Franco liet de gevluchte president in Frankrijk arresteren en tegen de muur zetten).

Kortom: alle reden voor mij om Maartje Bakker eens een paar vragen te stellen over haar opstelling ten opzichten van de Catalanen.
En dus om te boeken. Nauwelijks een week eerder ben ik overigens al in de Stadsschouwburg vanwege Puigdemont. Ik neem aan dat je wel van zijn bezoek op de hoogte zult zijn.

--
Met vriendelijke groeten,
Eduard Bekker

Op deze brief heb ik geen antwoord gekregen.

Terug   > Home     > Thema’s       > Catalonië         > Correspondentenavond Volkskrant

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor Catalonië op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017